Pasasten suvusta ja sukuseurasta

Geneettinen sukututkimus

Tiistai 19.5.2020 klo 12:32 - Seppo Pasanen

Koronavirus aiheutti sen, että Pieksämäelle päätetty sukukokous siirtyi vuodella. Olin lupautunut pitämään kokouksessa esitelmän DNA:sta. DNA on varsin ajankohtainen aihe myös sukututkimustaan tekevälle ja Suomessakin lienee jo yli 30000 ihmistä, jotka ovat määrityttäneet oman DNA:nsa. Esityksessäni oli tarkoitus kertoa perustietoa DNA:sta ja kokemuksiani tällaisesta sukututkimuksesta ja ehkäpä tällä tavalla rohkaista sellaisia, jotka miettivät oman DNA:nsa määrityttämistä. No, korona esti live-esitelmän, mutta nythän on muutenkin opittu etäjuttuihin ja se tulee avuksi tässäkin: alustukseni on nähtävissä Pasasten sukuseuran kotisivulla. Loppujen lopuksi voi olla jopa niin, että tällainen etäesitys on jopa live-esitystä parempi: sen voi jokainen katsoa omaan tahtiinsa ja halutessaan myös kerrata ja uusia.

DNA-sukututkimus (koko esitys 63 MB)

DNA-sukututkimus (1. osa 32 MB)

DNA-sukututkimus (2. osa 32 MB)

Esitys kannattaa katsella esitystilassa (Reading view) jotta saatte myös äänet kuuluviin.

Avainsanat: DNA, genealogia, mtDNA, Y-DNA

21.5.2020 15:22  Seppo Pasanen

En oikein ymmärrä tätä systeemiä: kenelle tässä kommentoidaan ja mihin tämä kommentti menee. Pistän nyt allekirjoitukseksi nimeni oman sähköpostiosoitteeni. Toki olisi kiinnostavaa saada tietoa siitä, kiinnostaako Pasasia tällainen geneettinen sukututkimus.
Seppo Pasanen seppo.pasanen@professori.fi

22.5.2020 9:00  Kari J.

Kommentit tulee tähän kirjoituksen alle, samaan tyyliin kuin naamakirjassakin - näkyy olevan oletusominaisuus..

25.5.2020 8:57  Pekka Johannes

Miten samanlaisia nämä dna-testausten tulokset esimerkiksi suomalaisilla on? Enempää tietämättä voisi olettaa sisarusten tuloksien olevan hyvinkin samanlaisia. Suomessa on asuttu kymmenien sukupolvien ajan samoilla paikkakunnilla ja avioiduttu oman- tai lähikylän asukkaiden kanssa. Luultavasti näille alueille alun perin tulleet suomalaiset olivat lähisukua keskenään. Voisi olettaa myös heillä olevan hyvin samanlaiset dna-tulokset. Entä suomalaisilla yleensä?

Kommentoi kirjoitusta

Nimi:*